Futbolun beşiği İngiltere’dir derler. Ancak futbol tarihçilerine bakarsak Milattan Önce 3000’li yıllara kadar gitmek gerekir. Biz bu kadar geriye gitmeyelim en iyisi. Modern futbolun kuralları 1800’lü yıllara dayanıyor. İngiltere’de alınan modern futbol kurallarının temelini ise sonuçta sokak futbolu oluşturuyor. Sokak futbolu denildiğinde aklımıza mahalle maçlarımız geliyor. Gerçi son jenerasyonda bu olgu ortadan kalkmış gibi görünüyor. Oysaki yaşı 25 ve üzeri olanların hayatlarının en önemli anıları bu mahalle maçlarından oluşmaktadır.
İki mahalle kendi takımını kurar, maçın yapılacağı zaman ve yer ayarlanır ve yıllar boyu sürecek kıyasıya mücadele başlardı. İşte Fifa Street 2012 de bizleri hayatımızın en güzel anılarının geçtiği sokak futbolu günlerimize götürüyor. Dar mekanlarda kendine özgü kurallarla oynanan Japon Kale, Alman Kale gibi isimleri olan, en önemlisi yaratıcılık ve becerinin ön planda olduğu sokak futbolu dünyasını yeni nesil oyun severlerle buluşturan Ea Sport bakalım en son 2008 yılında piyasaya sunduğu sokak futbolu serisinde ne yenilikler sunmuş.
Fifa Street bizlere dört farklı oynanış modu sunuyor. Bu modlerın her biri kendine özgü kurallara ve oynanış sistemine sahip. İlk olarak Panna Rules modundan bahsetmek istiyorum. Bir nevi Japon kale kuralları geçerli. Hatta futbol takımlarının antrenman görüntülerinden aşina olduğumuz minik kalelere gol atmaya çalışılan oynanış sistemi mevcut. Bu modda kaleci bulunmadığı için asıl amacınız bol gol atmaktan ziyade bol bol artistik hareket yapmanız isteniliyor.
Böylece puanlar topluyorsunuz. Topladığınız puanlar maksimuma ulaştığında hareketinizi bir de gol ile tamamlarsanız elde ettiğiniz puanların tamamı hanenize yazılıyor. Oyunun en arcade modu da diyebileceğim Panna modu oldukça keyifli. Panna Modun kurallarına benzer kurallar içeren bir diğer mod ise 5-A-Side modu. Bu bölümde yine küçük kaleler mevcut.
Ancak fark olarak kalede kaleciler bulunuyor. Ayrıca tüm sert müdahalelerin mümkün olduğu bu modda beş kişilik takımınızla ve sadece üçer dakikalık devrelerde en fazla golü atmaya çalışıyorsunuz. Zaman çok kısıtlı olduğu için çok hızlı davranmalısınız. Bu nedenle sertlikten kaçınmayın. Yoksa karşı taraf gerçekten çok sert olabiliyor. Oyunun en hızlı modu da bu mod diyebilirim.
Oyunda gol atan takımdan bir kişi eksiliyor. Bu her golde böyle devam ediyor. Böylelikle güç dengesi mağlup takım lehine şekilleniyor. En sonunda tüm oyuncuları oyun dışı kalan takım maçı kazanıyor. Eğer çok iyi bir oyuncuysanız tek başınıza tüm rakip takımı alt etmek zorunda kalıyorsunuz. Bunun çok zor olduğunu belirtmeliyim. Tüm yönleriyle One Man Standing modu en keyifli mod bana göre.
Gelelim herkesin yakından bildiği Futsal Moduna. Son yıllarda resmi boyut kazanan Futsal oyunu, kapalı ve parke salonlarda belli kuralların geçerli olduğu, oldukça hızlı oynanan salon futbolu diyebiliriz. Çoğu yetenekli futbolcuların futsal kültüründen geldiğini de göze alırsak tüm dünyanın ilgi ile takip ettiği futsal oynanış sisteminin Fifa Street’e entegre edilmesi kaçınılmazdı.
Gayette başarılı olan futsal modu Fifa Street’in başarısını arttırıyor. Fifa Street 2012 de 6 ülke ligi (İspanya, İtalya, Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD), tüm dünyadan 20 ülke takımı yer alıyor. Üzülerek belirtmeliyim ki Türk Milli takımı ve Türkiye ligi yok. Şili ve Kolombiyanın bulunmasına rağmen Türkiye’nin bulunmaması dijital oyun dünyasında artık can sıkan bir hal aldı. Neyse bu konulara fazla girmeden incelememize devam edelim. Fifa Street’in kariyer moduna değinecek olursak, bu bölümde bizleri oldukça gelişmiş bir kariyer sistemi karşılıyor.
Fifa Street’in abisi diyebileceğimiz Fifa 12 de oluşturduğunuz kariyer oyuncunuzu direk Fifa Street’e entegre edebiliyorsunuz. Ayrıca kendi takımınızın formasının logosuna kadar her öğesini istediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. Oyunda takımınızla başarımları elde ettikçe puanlar kazanıyorsunuz. Bu puanlar sayesinde oyuncunuzun yeteneklerini geliştiriyorsunuz. Özellikle maçlarda yapacağınız yaratıcı çalımlar sayesinde yüksek puanlar kazanıyorsunuz.
Fifa Street 2012 grafik olarak abisi Fifa 12 ile aynı grafiklere sahip diyebiliriz. Oyunun temel dinamiği çalım, hız ve yetenek üzerine kurulu olduğundan özellikle kamera açılarının konumu çok önem kazanıyor. Bu konuda da Fifa Street 2012 kesinlikle başarılı bir iş çıkarmış. Ayrıca karakter modellemelerinin çeşitliliği ve birbirinden güzel sokak mekanlarında yaşatılan dokunun gerçekçiliği, grafiksel olarak takdire değer duruyor. Ses ve müzikler olarak kesinlikle yeterli durumda bulunan Fifa Street 2012 de müziklerin ritmi oyunun havasını gayet iyi yansıtıyor.
Genel olarak Fifa Street 2012 bir önceki Fifa Street oyununun üzerine bir hayli yenilik koymuş. Geliştirilen ve oldukça etkili duran çalım sistemi oyunun bel kemiği konumunda. Sonuçta futbolun arcade tarafını oluşturan sokak futbolunun tüm öğelerini hatta fazlasını başarı ile kurgulayan Fifa Street 2012, futbol severlerin ve özellikle sokak futbolu hayranlarının mutlaka oynaması gereken bir yapım olmuş.
Grafik : 84 Ses : 87 Oynanış : 80
Genel : 87