14 Şubat 2012 Salı

Mass Effect 3 - İnceleme



Bu sefer sadece Dünya değil, tüm evren tehdit altında. Üstelik ilk defa kaptan Shepard bu kadar çaresiz. Çaresiz çünkü…

Mass Effect müdavimleri için oyunun konusundan bahsetmeye gerek yok. Ancak hatırlayacağınız gibi BioWare, Mass Effect 3′ü ilk tanıttığında, “Henüz bu yapımı denemediyseniz, şimdi tam zamanı.” diye duyurmuştu. İşte BioWare’nin bu sesine kulak vermiş ve serinin son oyunuyla Mass Effect 3′e hem merhaba hem hoşça kal demek isteyenler için kısaca hikayeden bahsedelim.

Bir zamanlar sadece söylentiden ibaret olan Reaper’lar yani yaşayan makineler, gün gelir gerçek olduklarını gösterirler. Hem de oldukça acı bir tecrübeyle. Reaper’lar nefes alan her canlıyı yok etmek için yola çıkarlar ve böylece Mass Effect efsanesi başlamış olur.

Birinci oyundaki bu senaryoyu, bazı büyük değişiklikler olsa da ikinci oyunda destekler ve sürdürür. Ancak serinin üçüncü yapımı senaryo anlamında yine orjinale sağlam bir dönüş yapar ve… Ve ortaya Mass Effect 3 gibi harika hikayeye sahip bir oyun çıkar.



Reaper’lar geri döndü. Bu sefer amaçları ise belli bir gezegeni değil, tüm kainatı yok etmek. İşin
kötü yanı, bu sefer Shepard’ın tek başına vereceği bir savaş, kainatı kurtarmaya yetmeyecek. Peki ama ne yapacağız diye sorduğunuzu duyar gibiyim. BioWare bunun cevabını sizin vermenizi istiyor.

Oyunu ilk açtığınızda tek kişilik modu seçip karakterinizi belirledikten sonra, karşınıza Action, Role Playing ve Story şeklinde üç farklı seçenek çıkıyor. İsimlerinden de anlayabileceğiniz gibi, her bir seçenek oyun boyunca vereceğiniz mücadelenin türünü anlatıyor.
Eğer Action’u seçerseniz, maceranız boyunca çok fazla diyaloğa girmek zorunda kalmıyorsunuz. Mass Effect 3′ün diğer bir ismi olarak gösterilen “Politika yapmak” da sizin işiniz değil. Siz oyunun büyük bir kısmında, elinizde silahlar ile uzaylı avlıyorsunuz. Ancak bu kısım bile hikayeden tamamen kopuk değil. Aksine her şey belli bir sistem dahilinde oluyor.

Role Playing ve Story modlarında ise, sonuca etki etmek mümkün. Nasıl dediğiniz duyar gibiyim. Ancak şunu da çok iyi biliyorum ki, nasıl diye soran ziyaretçilerimiz daha önce hiç Mass Effect oynamamış. Çünkü Mass Effect serisinin en temel özelliklerinden birisi de, oyun içerisinde girdiğimiz diyaloglar ve görevlerde aldığımız başarılarla, oyunun kaderini etkileme yeteneğimiz. 
Görev demişken hemen bu konuya da bir açıklık getirelim. Serinin önceki yapımlarında, oldukça gereksiz görevler yaptığımız oluyordu. Ancak bu sefer, her görevin kutsal bir amacı var. Yaptığımız görevler ile ulusların arasını düzeltmeye ve aradaki problemleri çözmeye çalışıyoruz. Biz başarılı oldukça destek yüzdesi artıyor ve Shepard’ın Reaper’lar karşısındaki müttefik sayısı artıyor.

Unutmayın, eğer bu yüzde belli bir seviyenin üstüne çıkamazsa, Shepard ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Reaper’lar karşısında güçsüz kalacak ve kainat yok olacaktır. İşte şimdi görevlerin neden bu kadar önemli olduğunu daha iyi anlamışsınızdır.

Ve Son Sözler

Tabii ki Mass Effect 3′de mevcut olan tek mod Single Player değil. Multiplayer mod da, yine oyun severlerin denemek isteyecekleri bir seçenek olarak yerini almış. Ancak maalesef bu moddan, bir Uncharted 3 ya da benzeri son dönem oyunlarından aldığımız tadı alamıyoruz. Bunun sebebi de, BioWare’nin tüm enerjisini hikaye moduna ayırmış olması. Ancak şunu hemen söylemeliyiz ki, BioWare ödevini iyi çalışmış.

Son olarak grafiklere değinmek gerekirse, Mass Effect 3 gerek görsel grafikler gerekse de ses grafikleri açısından birinci sınıf bir oyun özelliği taşıyor. Ancak yine de ses grafiklerine ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Savaş ve çatışma anlarındaki başarı bir yana, özellikle çalan arka fon müzikleri, oyun severlerin maceradan bir saniye bile kopmasına izin vermiyor. Tüm bu güzel özelliklerin ardından Mass Effect 3’ün ufak tefek hatalarından bahsetmek istemiyor ve bu oyunu oynamadan 2012’yi bitirmeyin diyoruz. 



Grafik: 90
Ses: 87
Oynanış: 98

Genel : 92